Meditaation alkeet


Olet varmasti kuullut jo monesti meditaation positiivisista vaikutuksista mielen hyvinvointiin. Meditoinnista tulee mieleen monille ensimmäisenä temppeleiden lattialla lootusasennossa istuvat buddhalaismunkit. Vaikka meditaatio onkin tuhansia vuosia vanha perinne, jota myös buddhalaismunkit tunnetusti harjoittavat mielensä tyynnyttämiseksi, on sen tuominen osaksi arkea hyvinkin helppoa. Jo minuutin kestävästä meditaatiosta on hyötyä niin mielelle kuin keholle.


Meditaation tavoitteena on usein rentoutuminen, mielen ja stressin hallinta. Pohjimmaisena päämääränä on elää onnellisempaa elämää. Se syventää tietoisuutta, rakkauden ja ystävällisyyden tunnetta sekä itsetuntemusta. Jo lyhyet meditaatioharjoitukset voivat merkittävästi alentaa stressiä, parantaa immuunipuolustusta, lisätä positiivisia tuntemuksia ja kasvattaa ihmisenä. Meditaatiolla voi todistetusti olla masennukseen auttavia vaikutuksia.

Meditoinnin seurauksena hengityksestä tulee rennompaa ja hitaampaa. Tämä positiivinen muutos hengityksessä on erittäin tärkeä sympaattisen hermojärjestelmän säätelyyn ja rentoutumiseen. Rauhallinen hengitys tuo lisää happea lihaskudoksille ja elimille, joka on välttämätöntä näiden toiminnalle. Jo lyhyen meditaation rentouttavien vaikutusten näkeminen on erittäin palkitsevaa. Meditaatio aktivoi dopamiinin tuotannon, joka tuo mielihyvän tunnetta. Tätä mielihyvän tunnetta voi verrata jopa liikunnan, sokerin tai hyvän ruoan tuomaan onnen tunteeseen.


Meditaatiota voi harjoittaa istumisen lisäksi maaten, seisten tai vaikka kävellen. Yksinkertaisin harjoitus meditaation aloittamiseen on hengitykseen keskittyminen. Istu tai makaa esimerkiksi lattialla ja keskity kuuntelemaan sisään- ja uloshengitystä. Missä kohtaa kehoa hengitys tuntuu? Halutessasi voit myös laskea mielessäsi sisäänhengittäessä "yksi" ja uloshengittäessä "kaksi", ja toistaen tätä meditaatioharjoituksen ajan. Kun ajatuksen lähtevät harhailemaan, tiedosta ne ja siirry lempeästi takaisin hengityksen kuunteluun. Voit myös tunnustella mielessäsi kehon eri tuntemuksia. Tuntuuko jossain kohtaa kehoa esimerkiksi kireyttä? Pyri hengittämään tähän kehon kohtaan ja rentoutumaan syvemmin.

Meditaation harjoitteleminen vaatii aikaa ja ensimmäisillä kerroilla harjoitukset saattavat tuntua jopa turhauttavilta. Ole kuitenkin kärsivällinen ja lempeä itsellesi. Harjoittelun tulos palkitaan ajan myötä, ja jo se, että olet päättänyt ottaa aikaa mielesi kehittämiseen, on tärkeä saavutus.

Lähde: Meditation for Daily Stress - Michel Pascal


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki