Ensiapu stressin hoitoon


Stressi on valitettavan yleinen ongelma kiireisessä nykymaailmassa. Siitä on haittaa keholle enemmän, kun ehkä uskotkaan. Stressinhoitoon ei ole yhtä oikeaa tai varmasti toimivaa kikkaa. Tärkeintä on löytää kokeilemalla itselle sopivat keinot rentoutumiseen. Kiireisenä stressi voi olla jopa vaikea tunnistaa, eikä välttämättä huomaa esimerkiksi kehossa vallitsevaa jännitystilaa tai normaalia korkeampaa pulssia. Ensimmäinen avain stressinhallintaan onkin sen tunnistaminen, johon auttaa mindfulnessin harjoittaminen. Mindfulnessissa opetellaan keskittymään juuri tähän hetkeen, jolloin omaa oloaan on myös helpompi tarkkailla. Kun muistat keskittyä aina aika ajoin kuuntelemaan itseäsi, huomaat kun kehosi voi huonosti. Puhelimeen on saatavilla myös esimerkiksi erilaisia sovelluksia, kuten Head Space ja Calm, jotka voit asettaa halutessasi muistuttamaan kiireisinä päivinä ottamaan pienen hetken itsellesi.


On tärkeää muistaa, että kaikki tekniikat eivät sovi samalla tavalla kaikille ja tärkeintä on kokeilemisen kautta löytää juuri ne itselle sopivat keinot rauhoittumiseen. Jatkuvaan, pitkäaikaiseen stressiin kannattaa hakea ammattiapua ja pohtia mahdollisesti suurempiakin elämäntapamuutoksia. Itselleni syksy on yleensä hyvin kiireistä aikaa ja energiatasot saattavat olla muutenkin pimeydestä johtuen tavallista alempana. Olen löytänyt kokeilemalla muutamia keinoja, jotka toimivat itselläni silloin, kun huomaan stressin alkavan ottaa minusta otetta. Haluankin nyt jakaa teille itselleni sopivat keinot stressin insiapuun.

1. Kirjoita ja priorisoi

Kun työmäärä paisuu niin isoksi, ettet itsekään meinaa pysyä kärryillä, helpoin ja toimivin tapa selkeyttää tehtävälistaa on kirjoittaa ne ylös. Kirjoita kaikki tehtävät asiat paperille, jolloin kokonaisuus on helpompi hahmottaa. Tämän jälkeen merkkaa kaikista tärkeimmän tehtävät erikseen ja pyri tekemään ne ensin. Jos työmäärä on mahdottoman iso, voit joustaa pienemmistä, ei niin tärkeistä tehtävistä. Näiden suhteen kannattaa miettiä, onko niiden hoitaminen välttämätöntä eli voitko jättää niiden tekemisen kokonaan, pyytää niiden tekemiseen apua tai siirtää tarpeen tullen myöhemmäksi. Kirjoittaminen auttaa selkeyttämään ajatuksia ja pysymään kärryillä tehtävistä asioista. Tähän hyvä apu voi olla esimerkiksi The Happiness Planner -onnellisuuspäiväkirja.


2. Luo hyvän olon rutiini

Pyhitä jokaiselle päivälle vähintään 10 minuutin mittainen rutiini, jonka aikana hemmottelet itseäsi. Tämä saattaa tuntua mahdottomalta kiireisinä päivinä, mutta tämän ajan pystyt ottamaan helposti pois esimerkiksi television katsomisesta tai kännykän selailemisesta. Itselleni on luonnollisinta pitää tämä hetki juuri ennen nukkumaanmenoa. Lue kirjaa, hoida ihoasi, polta suitsukkeita tai eteerisiä öljyjä diffuuserissa, juo teetä, sytytä kynttilä tai huolla kehoasi esimerkiksi venyttelemällä. Kun muodostat rutiinin, josta sinulle tulee hyvä olo, mielesi tottuu esimerkiksi tiettyihin tuoksuihin (suitsuke, eteerinen öljy) ja alkaa yhdistää ne rentoutuneeseen olotilaan. Voit koota itsellesi vaikka pienen "alttarin", johon asettelet lempikristallisi, kynttilöitä, suitsukkeita sekä sinulle tärkeitä esineitä muistuttamaan rentoutumishetkestä.

3. Joogaa ja hengitä

Moni on varmasti kuullut jo lukemattomia kertoja liikunnasta olevan apua stressiin. Tätä ei voi painottaa liiaksi, sillä liikunta lisää esimerkiksi mielihyvähormoni dopamiinin sekä aivojen välittäjäaine serotoniiniin määrää. Liikunta siis lisää hyvän olon tunnetta, rentouttaa ja parantaa keskittymiskykyä, josta on taas hyötyä kovaa keskittymistä vaativien työtehtävien kannalta. Kaikenlaisesta liikunnasta on hyötyä, mutta itse rentoudun parhaiten joogamatolla. Jooga sopii kaikille, se ei vaadi kovia ponnisteluita ja sitä pystyy harrastamaan vaikka omassa olohuoneessa. YouTubesta löytyy paljon ohjattuja joogaharjoituksia, oma suosikkini on Yoga With Adriene. Rauhallinen hengittäminen on yksi tärkeä osa joogaa, ja hengitysharjoitusesta voi olla suurta apua stressin lievittämisessä. Myös meditoinnista on hyötyä stressin lievittämisessä, ja siitä voit lukea lisää täältä.


4. Lepää

Nukkumisen ja levon tärkeys korostuu entisestää stressin seurauksena. Kun aivot käyvät ylikierroksilla ja joutuvat työskentelemään kovasti päivällä, on niiden päästävä palautumaan kunnolla. Aivot palautuvat, kun teet jotain aivan muuta, liikut tai puuhaat esimerkiksi lempiharrastuksesi parissa. Tämän lisäksi tarvitset riittävät yöunet. Unensaanti saattaa olla hankalaa ja uni hyvin kevyttä stressaavina aikoina. Unensaamiseen voi olla apua esimerkiksi eteerisistä öljyistä (laventeli, ylang ylang), meditaatiosta, yrttiteestä, hengitysharjoituksista tai rentouttavista soittolistoista Spotifyssa. Pyri sulkemaan puhelin jo paria tuntia ennen nukkumaanmenoa ja vältä syömistä ennen sänkyyn menemistä. Myös rauhallisesta iltajoogasta voi olla apua nukahtamiseen.

5. Pidä huolta ruokavaliosta

Stressaantuneena usein lipsuu terveellisesta ruokavaliosta, syö liikaa tai unohtaa syömisen lähes kokonaan. Jos syöminen meinaa unohtua, voit asettaa esimerkiksi kännykkään muistutuksia parin kolmen tunnin välein, jolloin verensokerisi pysyy normaalilla tasollaan eikä aivotoiminta heikenny. Vältä stressiherkuttelua eli valkoista sokeria, hiilihydraatteja ja liian raskaita ruokia. Nämä voit korvata terveellisillä naposteltavilla, kuten yli 80 % tummallasuklaalla, raakasuklaalla, manteleilla tai taateleilla. Suklaan sisältämän kaakaon on tutkittu lisäävän mielihyvän tunnetta ja laskevan verenpainetta, kun taas manteleiden sisältämä kuitu auttaa stressinhallinnassa. Muita stressaantuneelle hyödyllisiä raaka-aineita ovat kaura ja avokado. Kaura sisältää hyviä hiilihydraatteja, jotka rentouttavat kehoa ja voivat nostaa myös mielialaa. Avokadon sisältämä kalium laskee verenpainetta ja se sisältää runsaasti C- ja D-vitamiineja, joita stressi kuluttaa normaalia enemmän.


Mitkä ovat sinulle parhaiten sopivat keinot stressinhallintaan?


0 kommenttia