Tasapainossa - Huomaa hyvä


Jos päivässäsi on yhdeksän ilahduttavaa ja yksi ikävä tapahtuma, mitä näistä pyörittelet mielessäsi nukkumaan mennessäsi? Tuskin kukaan haluaa ruotia epämiellyttäviä kokemuksia uudestaan ja uudestaan, mutta me kaikki teemme sitä. Ellemme valitse toimia toisin.

Tässä kirjoituksessa en kuitenkaan anna ’Näin vähennät negatiivisia ajatuksia mielestäsi’ -ohjetta. Sen sijaan kerron, miten lisätä positiivisuutta. Tietoisesti. Arkisesti. Jopa helposti.

Aivomme ovat teflonia positiivisille asioille ja tarranauhaa negatiivisille (Rick Hanson)

Jotta voit lisätä positiivista ajattelua ja mielentilaa, sinun kannattaa tietää yksi keskeinen asia aivoistasi: Ihmisaivot on rakennettu niin, että negatiiviset asiat ja tapahtumat tarttuvat ja palautuvat mieleen vaivatta, positiiviset eivät.

Lajimme kehityksessä negatiivisen suosiminen on ollut tärkeää. Hengissä pysymisen kannalta uhkien huomaaminen on ollut merkityksellisempää kuin mahdollisuuksien. Nykymaailmassa tämä kuitenkin näkyy myös niin, että pahaa mieltä herättänyt tapahtuma nousee kerta toisensa jälkeen pyörimään päässä rikkinäisen levyn lailla. Hyvänmielen lomamuistot taas pysyvät tiukasti muistin sopukoissa ja päivän ilonaiheet helposti unohtuvat.

Voit itse nostaa positiivisen samalle huomiotasolle negatiivisen kanssa

Kun huomioit aivojesi luontaisen taipumuksen suosia kaikkea kielteistä, voit tietoisesti antaa mielessäsi tilaa myös hyvälle. Se ei suinkaan tarkoita ikävien kokemusten ohittamista, vaikeiden tunteiden tukahduttamista tai epämiellyttävien muistojen kieltämistä. Se tarkoittaa positiivisten kokemusten ja tunteiden nostamista samalle huomiotasolle negatiivisten kanssa. Se tarkoittaa sitä, että annat myönteisten ja kielteisten asioiden, tunteiden ja kokemusten olla rinta rinnan. Samanarvoisina.


Näin opettelet antamaan tilaa hyvälle

1. Kiinnitä huomiosi tietoisesti hyvään

Aivosi siis tuppaavat luontaisesti ohjaamaan huomiosi kaikkeen ikävään. Jotta myönteiset asiat saavat yhtä paljon huomioita, suo tietoisesti niille tarkkaavaisuutesi.

Voit esimerkiksi koota kiitollisuuspäiväkirjaan tapahtumia, joihin liittyy positiivinen vire. Vaihtoehtoisesti voit päivän aikana pysähtyä tarkastelemaan, mikä on mennyt hyvin ja mihin olet tyytyväinen. Anna arvoa arkisille pikkujutuillekin!

Tutkitusti toistojen kautta vahvistat kykyäsi automaattisesti huomata myönteiset asiat elämässäsi.

2. Pysähdy positiivisten asioiden äärelle

Tutkimusten mukaan positiivisia asioita täytyy pitää tietoisuudessa kauemmin kuin negatiivisia, jotta asiasta jää pysyvä muistijälki.

Jos siis haluat muistaa mukavat asiat ja iloiset tapahtumat, pysähdy niiden äärelle: Koe kaikilla aisteilla hetket, jotka haluat muistaa ja pysähdy nauttimaan niistä. Tutki rauhassa mielessäsi miellyttäviä asioita, jotka haluat muistaa. Näin annat aivoillesi mahdollisuuden tallentaa hyvät muistot. (Negatiiviset asiat kyllä jäävät mieleesi ilman tällaista tietoista aivojumppaakin.)

3. Säädä tunteiden volyyminappulaa

Et voi hallita tunteitasi ja päättää, tunnetko positiivisia vai negatiivisia tunteita. Mutta voit säädellä tunteitasi eli vaikuttaa siihen, miten voimakkaasti ja miten pitkään mitäkin tunnetta koet. Voit siis opetella voimistamaan myönteisiä tunteita ja rauhoittamaan negatiivisia tunteita.

Keskeistä opettelussa on omien tunteiden salliminen, tunnistaminen ja nimeäminen sekä sietäminen tai vahvistaminen. (Vinkkaa vaikka kommentteihin, jos haluaisit lukea tulevista kirjoituksistani tarkemmin tunteiden säätelyyn liittyvistä mielentyökaluista!)


Positiivisen ajattelun harjoittaminen ei siis tarkoita sitä, että pakotat hymyn naamallesi, kun itkettää tai naurat, kun vihastuttaa. Se ei tarkoita negatiivisten tunteiden kieltämistä tai estämistä. Se tarkoittaa positiivisuuden tuomista osaksi kokemusmaailmaasi, negatiivisen rinnalle: iloitsemista silloin kun siihen on aihetta ja tilan antamista hyvälle omassa mielessään. Silloin on helpompi elää myös negatiivisten fiilisten ja kokemusten kanssa, joita kaikkien meidän elämäämme väistämättäkin mahtuu.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki