Mehupaasto – kokemukset ja terveysvaikutukset


Olen kärsinyt jo muutaman vuoden ajan usein toistuvasta turvotuksesta ja ruoansulatusvaivoista. Alkuvuoden stressin seurauksena ruokavalioni on ollut aika retuperällä, ja sorruin useiden viikkojen ajan lähes päivittäiseen herkutteluun. Minua on vaivannut myös pahaksi yltynyt hormonaalinen akne, jota uskon etenkin lisääntyneen sokerinkulutukseni ylläpitävän. Viime kuussa kehoni alkoi lähes janota jonkinlaista puhdistuskuuria ja sain idean mehupaastosta. Olin silloin aika stressaantunut, ja luin ettei mehupaastoa saisi missään nimessä pitää stressaantuneena, sillä sekin aiheuttaa itsessään keholle stressiä. Aloitin paaston stressin laannuttua, kun koin olevani siihen valmis. Ennen paastoa tutustuin aiheeseen syvällisemmin.

Paasto ammattilaisten silmissä

Mehupaaston terveysvaikutuksista kiistellään, ja jotkut terveysalan ammattilaiset ovat sitä vastaan, kun osa taas puolustelee vaikutuksia. Paastolta haetaan usein kuona-aineiden poistumista kehosta, suolen puhdistumista, hoikempaa olemusta ja virkeämpää mieltä. Paastolle ei ole tutkitusti todistettu olevan erityisiä fysiologisia terveyshyötyjä eikä ihmiskeho tarvitse sitä. Sen vaikutukset liittyvät usein enemmänkin henkiseen hyvinvointiin, jaksamiseen ja itsensä ylittämiseen. Puhdistavaa vaikutusta voidaan selittää runsaalla nesteiden juomisella, joka "huuhtoo" suolistoa. Paaston aikana keho menettää nesteitä ja hiilihydraattien jäädessä pois keho alkaa hajottaa lihaksia glukoosiksi. Paastoa ei suositella etenkään raskaana oleville, imettäville, syömishäiriöön taipuvaisille ja alhaisesta verenpaineesta kärsiville. Paaston soveltuvuudesta itselle kannattaa keskustella aina ensin lääkärinsä kanssa.


Itse lähdin hakemaan paastolta juuri virkeämpää oloa, suoliston puhdistumista, terveempää ihoa ja etenkin henkisiä oivalluksia. Syön pääosin terveellisesti ja kasvispainotteisesti, vältellen maitotuotteita, gluteenia ja sokeria. Olen kuitenkin aika kova tunnesyöjä ja olen huomannut, että seurassa minun on lähes mahdoton kieltäytyä herkuista. En ollut kokeillut erityisiä dieettejä muutaman kuukauden karkkilakkoa lukuun ottamatta ja koin, että olin lähes aina nälkäinen. Halusin lähinnä kokeilla, että pystyisinkö todella jättämään kiinteän ruoan muutaman päivän ajaksi ja kieltäytymään herkuista kavereiden seurassa.

Viiden päivän mehupaaston ohjelma

Söin muutaman päivän ajan ennen paastoa hieman normaalia kevyemmin. Valmistin mehut itse kotona mehustimella ja koin suunnittelun kannalta helpoimmaksi sen, että join samat kolme mehua joka päivä paaston ajan. Halusin myös ottaa mukaan muutamia hemmottelevia ja ayurvedisia rituaaleja, jotka suoritin päivittäin. Tarkoituksenani oli aluksi pitää vain muutaman päivän paasto, mutta makuun päästyäni halusin venyttää paastoa viiteen päivään.

Aamu

- Hampaiden harjaus ja kielenpuhdistus

- Kuivaharjaus

- Kasvojenhoitorituaali

- Lämmin vesilasillinen, jossa puolikkaan sitruunan mehu

- Päivittäiset ravintolisät

- Aamumehu (selleriä, sitruunan mehua ja inkivääriä)

Päivä

- Vesilasillinen, jossa omenasiiderietikkaa

- Päivämehu (appelsiini, omena, porkkana, inkivääri, kurkuma ja punajuuri)

- Kevyt kävelylenkki tai jooga

- Meditaatio ja syvähengitys

- Hampaiden harjaus ja kielen puhdistus

- Yrttitee ja tarvittaessa ruokalusikallinen omenamurskaa tai itsetehtyä kookosjugurttia (kookosmaito ja maitohappobakteerikapseleita)

- Suolihuuhtelu

Ilta

- Vesilasillinen, jossa omenasiiderietikkaa

- Iltamehu (pinaatti, lehtikaali, sitruuna, omena, kurkku ja inkivääri)

- Suihku ja vartaloöljy hierovin liikkein

- Kasvojenhoitorituaali

- Nenän huuhtelu nenäkannulla

- Yrttitee

- Lukeminen tai päivyrin kirjoittaminen

- Piikkimatolla makaaminen ennen nukkumaanmenoa

Luin vasta ensimmäisenä paastopäivänäni, että suolihuuhtelua suositellaan osaksi paastoa. Myös suolihuuhtelun terveysvaikutuksista kiistellään, sillä sen uskotaan puhdistavan suolesta pahoja bakteereja, mutta samalla tappavan hyvät bakteerit. Halusin kokeilla sitä osana paastoa, sillä se tuntui loogiselta ja täydentävän kokonaisvaltaista puhdistumista. Join paljon vettä muiden nesteiden ohella ja ennen päivä- ja iltamehua join lasillisen vettä omenasiiderietikalla, jolla on ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia. Lisäksi söin päivittäin ravintolisiä, kuten sinkkiä, rautaa, maitohappobakteereja ja kalaölyä. Jos kova nälkä yllätti, söin ruokalusikallisen omenamurskaa tai itsetehtyä kookosjugurttia.


Kokemukseni paastosta

Otin tarkoituksella viiden päivän ajan niin paljon "lomaa" muusta tekemisestä ja menoista, kun pystyin. En käynyt kuntosalilla, vaan liikuntani koostui ainoastaan kevyistä kävelylenkeistä ja kotijoogasta. Omalla kohdallani ainoastaan ensimmäisenä paastopäivänä koin iltapäivällä aitoa näläntunnetta ja huonovointisuutta, sillä olen tottunut syömään kuiturikkaita ja täyttäviä aamupaloja. Tämän jälkeen tunsin ainoastaan pientä, enemmän tunneperäistä nälkää muutaman kerran. Monet ovat kuvanneet tuntevansa paaston aikana palelua ja lisäntynyttä väsymystä, mutta nämä eivät koskeneet itseäni jostain syystä. Päinvastoin, tuntui että jo toisen paastopäivän jälkeen olo oli todella virkeä, selkeä ja energinen, vähän kuin jonkinlainen "aivosumu" olisi lähtenyt pois. Minun oli helpompi keskittyä tekemääni, reagoin nopeammin ja oloni tuntui itsevarmemmalta. Myös suolen puhdistuminen tuntui jotenkin henkisellä tavalla selkeyttävän oloa.

En kokenut viiden päivän aikana ollenkaan aiemmin vaivanneita ongelmia suoliston kanssa, mikä lisäsi hyvinvointia entisestään. Mutta vaikka olo oli energinen, tuntuivat fyysiset voimani olevan aikalailla nollassa, etenkin viimeisinä päivinä. Parhaiten tunsin sen verenpaineen laskuna, jolloin seisomaan nousu huimasi paljon tavallista enemmän. Tuntui myös siltä, että jos suorittaisin pienenkin fyysisesti raskaamman ponnistuksen, saattaisin pyörtyä. Näin ollen luulen, että itselleni sopisi parhaiten hieman lyhyempi paasto. Koin paaston kokonaisuudessaan paljon helpommaksi ja positiivisemmaksi kokemukseksi, kuin alunperin osasin kuvitella. Suurimpia haasteita olivat muutamat sosiaaliset tilanteet, jossa jouduin ainoana kieltäytymään tarjolla olevista herkuista. Sosiaalisen paineen lisäksi jotkut tilanteet, kuten elokuvan katsominen, herättivät vahvoja mielleyhtymiä herkutteluun. Nämä tilanteet oli hauska tiedostaa, sillä huomasin olevani enemmän tunnesyöjä, kun olin ajatellutkaan.

"Koin paaston kokonaisuudessaan paljon helpommaksi ja positiivisemmaksi kokemukseksi, kuin alunperin osasin kuvitella."

Viimeisinä paastopäivinä ja heti sen loputtua sain muutamia positiivisia kommentteja "freesimmästä" ulkonäöstä ja virkeämmästä olemuksesta, joihin pystyin hyvin samaistumaan. Ihoni kunto parani hieman, mutta koska ongelma on hormonaalinen, sen lopullisessa paranemisessa saattaa mennä vielä useampi kuukausi. Hormonitasapainoa ylläpitää myös monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, joten mehut itsessään eivät ravitse ihoa riittävästi. Suoritin viimeisenä paastopäivänä hemmottelevan "lopetusrituaalin" - puhdistin kylpyhuoneemme polttamalla palo santoa, tein itselleni puhdistavan yrttijalkakylvyn, join suosikkiteetäni, laitoin kasvonaamion, kuivaharjasin sekä öljysin ihoni ja kuuntelin rentouttavaa musiikkia. Koin tämän ihanaksi lopetukseksi paastolle ja tunsin, että olen ansainnut kaiken hemmottelun. Lopettelin paaston hitaasti ja siirryin kiinteään ruokaan pikkuhiljaa muutaman päivän ajan. Pureskelin yhtä suupalaa pitkään ja koin oloni täydeksi jo parista ruokalusikallisesta puuroa. Ensimmäiset puraisut kiinteää ruokaa maistuivat taivaalliselta.


Voisin ehdottomasti tehdä paaston uudestaan esimerkiksi pari kertaa vuodessa, sillä kokemus oli kokonaisuudessaan todella positiivinen. Parhaita kokemuksia olivat juuri itsensä voittamisen tunne, energisempi ja selkeämpi olo sekä itseensä tutustuminen. Freesimpi ja hoikempi olo taas kasvatti itsevarmuutta. Paaston jälkeen ei tehnyt mieli laittaa kehoon mitään ylimääräistä, epäterveellistä tai prosessoitua ruokaa. Tuntui myös, että opin syömään tiedostavammin jokaisen suupalan ja arvostamaan ruokaa itsessään aivan uudella tavalla.

Oletko kokeillut mehupaastoa ja millainen kokemus oli sinulle?


0 kommenttia

EMBROSÉ

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon

hello@embroselife.com

+358 40 5495991

Hiekkalaiturintie 3, Helsinki

© 2021 by Embrosé

LIITY YHTEISÖÖMME //