Hypnoosi hyvinvoinnin tukena

Olet saattanutkin kuulla jo hypnoosista esimerkiksi riippuvuuksien, uniongelmien, fobioiden tai kivun hoidossa. Onko hypnoosi oikeasti varteenotettava hoitokeino vai huuhaata? Hypnoosi on käytännön tasolla itselleni aika tuntematon termi, mutta päätin ottaa selvää tästä kiinnostavasta aiheesta. Health coach, henkinen valmentaja ja hypnoosiohjaaja Marina Lavenius kuvaa hypnoosia seuraavin sanoin: ”Hypnoosi sopii niille jotka ovat halukkaita hypnotisoitavaksi, jotka haluavat tehdä syvempiä alitajuisia muutoksia, jotka haluavat kehittää itseään sekä niille jotka haluavat päästä irti alitajuisista rajoituksistaan. Hypnoosilla voi hoitaa monenlaisia ongelmia, kuten uniongelmia, stressiä, itseluottamuksen puutetta, fobioita, painonhallintaa, tupakanpolton lopettamista ja muita addiktioita sekä esimerkiksi käsitellä menneisyyttään. Hypnoosi on täydentävä hoitomuoto, joka tukee hyvin muita hoitoja ja terapiaprosesseja. Se on turvallinen hoitotapa ja sopii lähes kaikille, poikkeuksena henkilöt, joilla on tai on ollut psykoottisia sairauksia tai epilepsia. Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää, että hoidettava on motivoitunut hypnotisoitavaksi."

En ole koskaan ollut hypnotisoitavana, mutta koen ajatuksen hypnoosista erittäin kiehtovana. Päätinkin kokeilla hypnoosia yhteistyössä Marinan kanssa muutaman käyntikerran ajan.

Loppukesä ja alkusyksy olivat minulle henkisesti rankkoja suurien elämänmuutosten myötä. Tuntui, että mieli oli monesti maassa, ja ahdistavat ajatukset sekä pelot tulevasta meinasivat usein ottaa yliotteen arjessa. Olen tutustunut Marinaan keväällä hänen muiden palveluidensa kautta. Marina on todella sydämellinen, helposti lähestyttävä, asiantunteva sekä lempeä, mutta jämpti persoona. Hypnoosiin vaipuminen hänen ohjaamanaan tuntui erittäin turvalliselta ja luontevalta. 


Mitä hypnoosi on käytännössä ja mihin sen toimivuus perustuu?


”Hypnoosi on tila, jossa olemme unen ja valvetilan välimaastossa. Hypnoosin aikana keho on rentoutunut ja mieli keskittynyt. Olemme usein tietoisia siitä, mitä ympärillämme tapahtuu, mutta emme kiinnitä siihen huomiota. Huomiomme on keskittynyt sisäiseen maailmaamme, jolloin voimme havainnoida ja oppia itsestämme helpommin eri asioita. Hypnoosin avulla voimme vaikuttaa ja tutkia alitajuntaamme, ja tämä tekee siitä toimivan työkalun muutoksia tehdessä. Olemme päivittäin hypnoosissa, joten se on jokaiselle luontainen tila. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi illalla juuri ennen nukahtamista oleva tila tai se, kun eläydymme TV:n tapahtumiin niin syvästi, että unohdamme ulkoisen maailman. Kevyt hypnoositila voi myös olla mielikuvituksen maailmaan katoaminen, niin sanottu ”daydreaming”, jolloin keskitymme vain sisäiseen maailmaamme ja unohdamme mitä ympärillämme tapahtuu."


Olenko tiedostomattomassa tilassa hypnoosin aikana? Voinko herätä milloin haluan?


"Hypnoosin aikana vaivumme tilaan, jossa voimme olla yhteydessä ja vaikuttaa alitajuntaamme. Alitajunnassamme sijaitsee niin sanottu ohjelmointimme sekä ydinuskomuksemme, jotka ohjaavat toimintaamme. Nämä uskomukset joko ohjaavat tai rajoittavat tekemistämme, joten muutosta kaivatessa on hyvä muuttaa näitä uskomuksia ja tapoja. Normaalissa päivätietoisuuden tilassa näihin uskomuksiin on vaikea päästä käsiksi, koska tietoinen mielemme ”vartioi” mitä alitajuntaamme pääsee. Kun vaivumme hypnoosiin, tietoinen mielemme astuu pois tieltä ja voimme vaikuttaa alitajuntaan. Hypnoosissa annetut suggestiot pääsevät alitajuntaan asti, kun tietoinen mielemme ei ole vartioimassa mitä alitajuntaan saa mennä. Ikään kuin ”portinvartija” olisi hetken tauolla. Rajoittavat uskomukset tekevät ikään kuin suojamuurin alitajunnan ympärille, eivätkä päästä läpi mitään mikä ei sovi näihin uskomuksiin, vaikka ne olisikin meille hyväksi. Usein nämä rajoittavat uskomukset ovat varhaisessa lapsuudessa opittuja ”johtopäätöksiä todellisuudesta”, jotka eivät kuitenkaan ole meidän parhaaksi. Jos esimerkiksi uskomme olevamme riittämättömiä, emme usko todeksi ihmisten kehuja tai emme lähde tavoittelemaan unelma-ammattia, jos emme usko olevamme sen arvoisia. Tämä uskomus on todella rajoittava ja sitä on vaikeaa muuttaa tietoisella ajattelulla."

"Tämän vuoksi hypnoosi on oiva työkalu, jonka avulla pääsee ohittamaan tietoisen mielen ”suojaavat muurit”. Hypnoosin aikana voimme istuttaa alitajuntaan uusia parempia uskomuksia esimerkiksi riittävyydestä ja itsensä rakastamisesta. Todella syvään juurtunutta käytöstä voi muuttaa joko toistamalla tiettyä asiaa todella monta kertaa, jolloin se pikkuhiljaa alkaa muuttua, tai hypnoosin avulla, jolloin päästään nopeammin tekemään tarvittavat alitajuiset muutokset. Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia. Hypnoosiohjaaja ainoastaan ohjaa asiakasta keskittymään hänelle oikeisiin asioihin hypnoosin aikana niin, että asiakas itse luo itselleen halutun tilan ja tapahtumat mielessään.”


Voiko hypnoosista olla jotain haittaa?


”Hypnoosista ei ole haittaa kun sen tekee oikea henkilö oikealle intentiolla. Terapeuttisella hypnoosilla halutaan aina auttaa asiakasta.”


Kävimme alkuun perusteellisesti läpi tämän hetkistä tilannettani, oloani, taustaani sekä toiveitani hypnoosille. Tämän jälkeen sovimme yhdessä jokaiselle hypnoosikerralle teeman, johon haluamme erityisesti keskittyä. Minua alkuun mietitytti kovasti, pystyisinkö vaipua täysin Marinan äänen varaan analysoimatta tilannetta tai miettimättä, miten minun pitäisi olla tai tuntea. Usein minun on vaikea luopua mielen kontrollista ja kyseenalaistamisesta. Tämä oli kuitenkin lopulta yllättävän helppoa. En tuntenut missään vaiheessa olevani täysin tiedostamattomassa tilassa, vaan olisin missä vaiheessa tahansa pystynyt avata silmäni tai liikkumaan. Omat hypnoosikertani rakentuivat niin, että alkuun hypnoosi rentoutti asteittain mieleni ja kehoni, jonka jälkeen käsittelimme muutamia menneisyyden tapahtumia ja opettelimme päästämään niistä irti. Tämä nosti pintaan yllättävänkin vahvoja tunteita, vaikken ollut ajatellut että minulla olisi enää käsiteltäviä asioita esimerkiksi lapsuudessa. Tämän jälkeen rentoutunutta tilaa syvennettiin ja Marina asetti minulle ääneen suggestioita eli uskomuksia yhdessä sopimistamme teemoista. Hypnoosista herättiin asteittain lempeästi, mutta päättäväisesti. En osaisi sanoa, mitä hypnoosissa kirjaimellisesti tapahtui mielelleni ja keholleni, mutta tuntui kuin jonkinlaisia lukkoja olisi avautunut. Tunsin myös ensimmäisen hypnoosin jälkeisenä yönä samanlaista "lukkojen avautumisen tunnetta". Olin jokaisen hypnoosin jälkeen erittäin rentoutunut, mutta kuitenkin virkeä. Olo oli positiivinen ja optimistinen. Tuntui, että minulla oli enemmän motivaatiota ja tarmoa tarttua tehtäviin hommiin. Myös kehoni rentoutui niin kokonaisvaltaisesti hypnoosin aikana, että uskon myös monien fyysisten lukkojen ja tiedostamattoman lihasjännityksen hellittäneen. Vähän, kuin olisin käynyt jossain henkisessä spa-hoidossa rentoutumassa. Voin lämpimästi suositella hypnoosia kokemukseni perusteella kaikille, jotka kokevat sille olevan tarvetta.


Kuinka monta hypnoosikertaa suosittelisit asiakkaalle tulosten aikaansaamiseksi?


”Hypnoosissa ei ole mitään suositeltavaa käyntimäärää, koska jokainen ihminen reagoi hoitoon eri tavalla. Yleensä suosittelen kolmea käyntikertaa alkuun, mutta välillä ongelma poistuu jo parilla tapaamiskerralla.”Haluatko kokeilla, mitä hypnoosilla voikaan saada aikaan? Pysähdy itsesi äärelle ja koe, miten mukavaa muutos voikaan olla. Varaa aika itsellesi nyt tai osta lahjakortti lähimmäisellesi joululahjaksi osoitteessa www.marinalavenius.com. Saat ensimmäisestä hoitokerrasta -10%.

0 kommenttia