Iloa ja tasapainoa kasvispohjaisesta ruokavaliosta


Marita Erikssonin Instagram-tili on täynnä toinen toistaan kauniimpia, pastellinsävyisiä ruokakuvia. @Myblissktchn -tilillä on kymmeniä tuhansia seuraajia, ja herkulliset kuvat saavat paljon kehuja. Alkuvuodesta esikoiskirjansa Ruokaan rakastunut julkaissut Marita päätti tehdä täydellisen ruokavalioremontin ja alkoi julkaista ruokakuviaan muiden ihasteltaviksi. Meitä kiinnosti kuulla, miten hän päätyi ylläpitämään huimaa suosiota saanutta Instagram-tiliään ja miten kasvipohjaisesta ruoasta tuli hänelle elämäntapa. Lisäksi kysyimme häneltä vinkkejä siihen, miten terveellistä ruokavaliota olisi helpoin ylläpitää arjessa.Mistä idea suositun ruoka-aiheisen Instagram-tilin pitämiseen lähti?

Kaikki alkoi omasta ruokavalioremontista ja tarpeesta kanavoida luovuutta johonkin, joten äitiysloma oli hyvää aikaa pysähtyä miettimään, mitä halusin tehdä. Olin pahassa sokerikoukussa, kun odotin kuopustani. Vauva-ajan univaje sai turvautumaan sokeriin, mikä vain pahensi oloa. Päätin alkaa huolehtimaan omasta tervey­destäni paremmin. Päätäni särki sokerista luopumisen jälkeen kaksi viikkoa, ja vieroitusoireissani kokeilin muita tapoja herkutella. Smoothiekulhojen ja raakakakkujen koristelu osoittautui rentouttavaksi ja hauskaksi puuhaksi, joten aloin kuvata luomuksiani. Mieheni ehdotti jossain vaiheessa, että voisin jakaa kuviani muidenkin iloksi.


Kuva: Marita Eriksson

Mitä kautta päädyit kasvipohjaiseen ruokavalioon?

96-vuotias Lahja-mummoni on aina syönyt paljon kasvisruokaa, ja saan vanhempieni lisäksi kiittää myös häntä siitä, että kasvisruoka oli jo 80- ja 90- luvuilla normaalia meidän perheessämme. Mummo kävi usein meillä kylässä, kun olin lapsi ja hän tutustutti minut moniin ruokiin. Mummoni on kotoisin Karjalasta luovutetulta alueelta, joten moni lapsuuteni herkuista, kuten karjalanpiirakat ja sultsinat, ovat siltä alueelta.


Mummo oli monessa asiassa aikaansa edellä: hän sanoi aina, että lihaa tulee syödä hyvin vähän, kourallinen pähkinöitä päivässä on hyvä ja idut ovat terveellisiä. Mummoni pitkä ikä vahvistaa ajatustani kasvispainotteisen ruokavalion vaalimisesta ja sen siirtämisestä omille lapsilleni. Oma siirtyminen kasvipohjaiseen ruokavalioon kypsyi hiljalleen. Vaakakupissa painoi parempi olo, ja myös eettisellä näkökulmalla on ollut merkityksensä. Kasvisruoka on toisaalta myös vähän vahingossa herättänyt erilaisen kiinnostuksen ruokaa kohtaan, lautaselle tulee monipuolisemmin kasviksia ja kokeilunhalu kasvaa tehdessä.

Miten tärkeää terveellisyys on sinulle ruoanlaitossa?  


En usko mustavalkoisuuteen, vaan itsensä kuunteluun ja omiin henkilökohtaisiin arvoihin. Uskon balanssiin, en ehdottomuuteen. Äitiysloman ruokavalioremontin ja Instagramin myötä uusiin ruokiin tutustuminen antoivat hyvät eväät terveelliselle syömiselle, jolloin moni asia muodostui niin sanotusti vakioksi keittiössämme: käytän esimerkiksi paljon luonnollisia makeuttajia. Kun tietyt asiat keittiössä korvaavat niin sanottuja huonompia vaihtoehtoja, tulee ruokavaliosta vähän kuin itsestään terveellisempi. Sallin kuitenkin itselleni myös perinteisiä sokeri-herkkuja, mutta niiden määrä historiaani verrattuna on paljon pienempi. Ruoanlaitossa pitäisi aina säilyä hauskuus!


Kuva: Hilja Mustonen

Millä tavoin olet itse huomannut terveellisen ja kasvipohjaisen ruokavalion vaikuttavan hyvinvointiisi?  


Silloin kun en koe stressiä ja ruokavaliossa on mahdollisimman vähän esimerkiksi valkoista sokeria, huomaan olevani energisempi, ihoni voi paremmin ja ajatus kulkee niin sanotusti kirkkaammin. Vatsani voi paremmin, kun syön kasvipohjaisesti ja gluteenittomasti. Kauratuotteet kuuluvat kuitenkin ruokavaliooni.


Onko sinulla vinkkejä siihen, miten terveellistä ja ravinteikasta ruokavaliota olisi helpoin ylläpitää ja miten siitä voisi tehdä elämäntavan?  


Tosiaan en usko ehdottomuuteen (joillekin se voi sopia), mutta se jo auttaa, kun tutustuu uusii raaka-aineisiin ja suhtautuu erilaisiin kasviksiin ja ruokiin avoimin mielin. Koko ruokavaliota ei tarvitse kerralla muuttaa, mutta pikkuhiljaa vaikka syömällä pari kertaa viikossa kasvisruokaa tai kokeilemalla erilaisia terveellisiä välipaloja, pääsee hyvin alkuun. Itse muistan, kuinka siirtyminen kasvipohjaiseen ruokaan tuntui alkuun aavistuksen hankalalta - tämä johtui oikeastaan vaan tiedon puutteesta. Minulla ja miehelläni oli kuitenkin motivaatio kohdallaan sekä sopivasti intoa kokeilla uutta ja etsiä tietoa, joten kasvipohjainen ruokailu lähti nopeasti lentoon ja tuntui heti omalta. Ei mennyt kovinkaan pitkään ennen kuin huomasin jo kuinka paljon helpompaa ja nopeampaa esimerkiksi monen kasvipohjaisten proteiinien, kuten tofun, valmistus on. Moni kasvipohjainen proteiininlähde on myös todella monikäyttöinen ja sopii monenlaisiin ruokiin. Yrttejä ja mausteita ei saa unohtaa!Kuvat: Marita Eriksson

Kuinka terveellisestä ruoasta voisi tehdä rentouttavan ja iloa tuovan arjen rituaalin?


Reseptiikkani on hyvin simppeliä – ruoan tai herkkujen valmistus ei saa olla liian monimutkaista. Saan kuitenkin paljon iloa siitä, että ruoka näyttää värikkäältä, hauskalta ja kauniilta. Koristelu ja oman tyylin etsiminen tekevät keittiössä olemisesta mukavaa, silloin saa luoda hetkellistä "taidetta", nähdä kuinka kauneus syntyy ja sitten päästäänkin pahaaseen osuuteen eli syömiseen! Arjessa kulhon koristelu tarjoaa minulle ”halpaa terapiaa”, se saa mielen piristymään, rentouttaa ja saa unohtamaan muun maailman. Minulle siis ruoka ja harrastus niin sanotusti nivoutuivat yhteen, ja siitä muodostui näin aika kokonaisvaltainen elämäntapa. Mutta luonnollisesti arkena harvemmin lautaselle asettuu instagrammattava annos - varsinkin kun nälkäisille muksuille täytyy nopeasti saada annokset nassun eteen. Silloin koristeluksi kelpaa ketsupilla tehty hymy-naama.Marita Erikssonin esikoiskirja Ruokaan rakastunut sisältää runsaasti helppoja kasvipohjaisia reseptejä koko perheelle. Kauniit kuvat saavat veden kielelle ja inspiroivat kokeilemaan uutta keittiössä. Hanki omasi täältä!

0 kommenttia