Mielen hyvinvointia lisääviä tekijöitä

Tässä postauksessa uppoudutaan yllättäen lempi aiheeseemme - hyvinvointiin. Niihin asioihin, jotka lisäävät tunnetusti hyvää oloa ja mieltä. Monet keinoista ovat teille takuulla tuttuja, mutta pieni kertaus ei ole ikinä pahitteeksi. 


Esimerkiksi masennuksen syvissä vesissä voi olla vaikea keksiä asioita, mistä tulee hyvä olo tai hyvä mieli. Koska ne keinot, jotka toimivat aiemmin, eivät todennäköisesti enää toimi. Silti niiden asioiden merkitystä ei kannata unohtaa, eikä jättää niitä ennen mukavalta tuntuneita asioita tekemättä. Näillä on kuitenkin pitkällä tähtäimellä hyvää oloa ja mieltä ruokkiva vaikutus, vaikkei se siinä hetkessä siltä tuntuisikaan. Myös ihan täysin terveetkin ihmiset hyötyvät takuulla listaamistani asioista.


Jooga. Itselleni yksi tärkeimmistä keinoista maadottautua, luoda keho-mieli yhteyttä ja olla, elää hetkessä. Se on tietoista ajan ottamista itselle kaiken kiireen ja hälinän keskellä. Sitä, että olet itseäsi, elämäsi tärkeintä henkilöä varten. Hengität. Hengitys on paras työkalu, mihin aina ankkuroitua. Sinulla on se aina mukanasi. Sen avulla saat rauhoitettua esimerkiksi kierroksilla käyvän hermoston.Yhteisöllisyys. Olipa se sitten joogasalilla oleva samanhenkinen porukka tai mikä tahansa ryhmä, mihin kuulua ja kokoontua - voimaannuttaa. Työ, ystävät, harrastukset… Näiden suhteiden ylläpito ja vahvistaminen ovat tärkeitä asioita. Ettei jää yksin, vaikka yksinololle on yhtä hedelmällistä antaa aikaa. Toisten ihmisten kanssa keskustelu ja omien asioiden peilaaminen antaa uusia näkökulmia ja joskus jopa vapauttaa oman päänsisäisistä kahleista. Me usein luomme mörkömme itse mielessämme. Kenenkään meidän ei tarvitse jaksaa, eikä kuulu jäädä yksin silloin kun on vaikeaa. On hyvä turvautua muihin.


Säännöllisyys ja rutiinit. Lähdetään ihan perusasioista, kuten ruokailu, nukkuminen ja liikunta. Syöt sellaista ruokaa, mitä keho ja mieli pyytää. Yritä syödä monipuolisesti, syö paljon vihreitä, juo nesteitä. Ajattele jokaisella siemauksella, miten kehosi tulee ravituksi. Sekin voi toimia pienenä meditaatiohetkenä. Salli myös herkutteluhetket. Aineenvaihdunta pysyy vilkkaana ja mieli iloisena, kun olet salliva, etkä ankara. Parempaa tekee herkuttelu, kuin jokaisesta suupalasta stressaaminen. Nukkumisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Laadukkaan ja riittävän unen merkitystä ja vaikutusta ei tarvitse alleviivata. Uni vaikuttaa kaikkeen; muistiin, mielialaan ja jaksamiseen. Kun nukut hyvin, jaksat arjessa paremmin niin hyviä asioita kuin niitä jokaisen elämässä eteen tulevia haasteitakin.


Kehon liikuttaminen, olipa se sitten rankan salitreenin, tanssitunnin, lenkkeilyn, venyttelyn, palloilulajin tai vaikkapa pilateksen keinoin, tekee äärimmäisen hyvää niin mielelle kuin kehollekin. Kannattaa kuunnella kehon viestejä, mitä milloinkin kaipaat ja tarvitset, ja pyri liikkumaan monipuolisesti. Lepopäivät kannattaa muistaa, koska ne antavat ihan yhtälailla ja eivät vie ylikuntoon, kun malttaa myös hiljentää. 


Musiikki. Musiikkiin ja kappaleisiin on helpompaa samaistua silloin, kun joku sanoo (laulaa) ne sanat puolestasi, mitä et itse saa sanoiksi. Musiikki saa aikaan tunteita ja auttaa myös käsittelemään tunteita, laidasta laitaan. Joskus ajan ottaminen surullisten kappaleiden kuuntelemiselle voi olla hyvin eheyttävää. Anna kyynelten virrata, ajatusten puhdistua ja kirkastua. Toisinaan kiukkuinen imurointi vihaisen musiikin parissa saa purettua taas turhautuneisuutta ja ärtymystä. Myös sisältä pulppuavaa, kuplivaa iloa voi korostaa iloisella musiikilla ja lauleskella sen tahtiin. Rauhallinen musiikki voi auttaa illalla paremmin uneen. Kaikkea kannattaa kokeilla. Kuulostella fiiliksiä, ja etsiä siihen sopivaa musiikkia. Itselleni on viime aikoina toiminut bändi nimeltä Jellis.Seksi. Toisen ihmisen kanssa tai yksin. Läheisyys tekee äärimmäisen hyvää ja saa hyvän olon hormonit liikkeelle. Mutta voit myös tehdä itse itsellesi hyvää. Siihen ei aina tarvita toista ihmistä. Ota aikaa itsetutkiskelulle ja salli itsesi nauttia. Voit samalla oppia jotain sellaista, jota voit myöhemmin hyödyntää kumppanin kanssa. Käytä mielikuvitustasi.


Kehollisuus. Halaukset, eläinten rapsutus, kylmät suihkut, saunominen, kylpeminen, hieronta, auringon lämpö, kaatosateessa lenkkeily… 


Ympäristö. Tee kodista lempi paikkasi. Hanki kauniita kasveja. Käytä suitsukkeita, tuoksukynttilöitä tai vaikkapa diffuuseria tuomaan kotiisi aina kuhunkin mielentilaan ja tunnelmaan sopivaa tuoksua. Vaihda mukavat kotivaatteet, joissa tunnet olosi hyväksi ja kauniiksi. Vaihda sänkyysi pehmeät lakanat. Tuuleta usein. Koti on meille jokaiselle turvapaikka, oma pesä. Tee siitä sellainen. Tee siitä näköisesi. Täytä seinät kauniilla kuvilla. Juo aamukahvisi kauniista kupista. Pieniä, isoja asioita, jotka vaikuttavat ihan kaikkeen olemiseen.


Mieleeni juolahti myös seuraavat asiat.


Rutiinit - ne pitää meidät kiinni arjessa. Rutiinit luovat myös melko huomaamatta turvaa.

Itsensä kuuntelu vaatii joskus pysähtymisen. Pienetkin hetket itsen äärelle joskus riittävät. 

Matkustaminen - ei aina vaadi reissua kauas, vaan riittää, että lähtee pois arkisista ympyröistä. Tämä voi auttaa myös kirkastamaan omaa mieltä, ottamaan ajan itsensä äärelle.

Omien vahvuuksien vahvistaminen, itsensä toteuttaminen, mielekkäiden asioiden tekeminen; maalaus, valokuvaus, liikunta, kirjoittaminen, ruoanlaitto, sisustaminen, musiikki, ompelu, keräilyharrastus, mikä tahansa.


Hyväksyntä. ”Nyt on näin!” Mutta myös pyrkimys tehdä niille asioille jotain, jotka eivät vie eteenpäin, eivätkä palvele tai tee onnelliseksi. Vaikkei muutosta välttämättä (ja useinkaan) voi tehdä hetkessä, on tärkeintä havaita tarve muutokselle, ja lähteä kurkottamaan askel askeleelta kohti sitä. Ihan yksi pieni asia kerrallaan.


Ollakseen onnellinen esimerkiksi parisuhteessa tai löytääkseen tasapainoisen parisuhteen, on oltava onnellinen yksin. Itsekseen. 


Ihanaa kesää rakkaat!

Ihmeellistä elämää -palstaa kirjoittava Miia on luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi, joka sairastui syksyn 2015 jälkeen keskivaikeaan masennukseen, yleistyneeseen ahdistushäiriöön ja traumaperäiseen stressihäiriöön. Aurinkoinen, 31-vuotian Miia kouluttautuu yin-jooga-, rentoutus- ja meditaatio-ohjaajaksi ja kirjoittaa hyvinvointiin pohjautuvien blogitekstiensä lisäksi ensimmäistä kirjaansa.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki