Tasapainossa – Milloin hakea ammattilaiselta apua psyykkisiin haasteisiin?

Milloin psykologille?


En ole ikinä kuullut psykologin harmittelevan sitä, että asiakas olisi tullut vastaanotolle liian hyvävointisena hakeakseen apua. Sen sijaan olen kuullut kollegoideni tuskailevan, kuinka psyykkisten haasteiden kanssa ammattiavun puoleen käännytään vasta viimeisenä oljenkortena. Ammattiauttajan mielestä ei ole tarkoituksenmukaista kärvistellä ensin mahdollisimman pitkään yksin ja hakea apua vasta kun oma toimintakyky on lähes lamaantunut.Kun on valoa, on myös varjoja


Me kaikki reagoimme elämän tapahtumiin. Siitä, että mieliala laskee ikävien tapahtumien seurauksena tai kohdatessamme suuren pettymyksen, ei tarvitse olla huolissaan. Niin mielen kuuluukin toimia. Negatiiviset tunteet ja tuntemukset ovat osa ihmisyyttä.


Mutta jos negatiivinen olotila alkaa hallita koko elämää tai koet olevasi umpikujassa, josta et omin avuin pääse pois, ei avun hakemista kannata epäröidä. Jo se, että mietit, tarvitsetko ammattilaisen apua, on riittävä syy sopia käynnistä.


Sinulla ei siis tarvitse olla esimerkiksi vakavia mielenterveysongelmia tullaksesi psykologin vastaanotolle. Kanssamme voi puhua myös hyvin arkisista teemoista. Ammattilaiselta saat tukea myös avuntarpeen pohdintaan ja vahvistusta siihen, millainen apu olisi sinulle hyödyksi.Tarkastele voimavarojasi ja keinojasi jatkaa


Omaa avuntarvetta miettiessä, ei ole keskeistä jäädä pähkäilemään, mikä on ”normaalia” tai ”epänormaalia”. Olennaista on keskittyä siihen, pääsetkö itse eteenpäin sekä selkeyttää millainen apu tai tuki juuri sinua auttaisi, mikäli omat keinot ja voimavarat eivät riitä. Jos tunnet olevasi tilanteesi kanssa lukossa tai et pääse eteenpäin, kannattaa arkailematta ottaa ammattilaiseen yhteyttä.


Apua psyykkisten oireiden vakavuuden arviointiin ja suosituksia sopivista palveluista voit katsoa esimerkiksi Mielenterveystalon oirenavigaattorista.Matalasta kuopasta on nopeampi ja helpompi nousta kuin syvästä


Siinä vaiheessa kun asiat ovat vasta lähteneet väärille raiteille, pienikin korjausliike voi auttaa. Mutta jos väärää raidetta on kulkenut jo kauan, on paluumatka pitkä ja usein kivikkoinen.

Kun haet ammattiapua varhaisessa vaiheessa, pääset nopeammin ja helpommin takaisin jaloillesi. Parhaassa tapauksessa tilanteesi kääntyy parempaan ennen pohjalla käymistä.

Avun hakeminen ei koskaan ole heikkoutta, avuttomuutta tai kyvyttömyyttä. Päinvastoin: Avun hakeminen on rohkeutta toimia, vastuunottoa omasta elämästä ja tärkeä askel kohti oman tilanteen parantamista.


Psyykkisiin haasteisiin kannattaa hakea apua aina terveydenhuollon laillistetulta ammattilaiselta, kuten psykologilta. Suomessa rekisteriä laillistetuista ammattihenkilöistä pitää Valvira, jonka tietopalvelusta voit tarkistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyyden.

0 kommenttia